Αντωνία Σταθάκη: Δημιουργός της Loom Handmade

Η Αντωνία Σταθάκη από την Αργυρούπολη Ρεθύμνου στην Κρήτη γνώρισε την τέχνη του αργαλειού από την μητέρα της Ελένη. Και με όραμα να διαδώσει την αρχαία τέχνη του αργαλειού σε όλον τον κόσμο και να εκσυγχρονίσει την παράδοση, δημιούργησε την Loom.  

Πώς αποφασίσατε να παντρέψετε το παλιό με το νέο και να δημιουργήσετε τη loomhandmade;

Μέσα από την ενασχόληση της μητέρας μου με την υφαντική, πριν περίπου 2 χρόνια προήλθε η ιδέα δημιουργίας ενός πιο μοντέρνου και χρηστικού προϊόντος που θα απευθύνεται στον σύγχρονο άνθρωπο. Η ιδέα μιας τσάντας φτιαγμένης σε παλιούς παραδοσιακούς αργαλειούς με παραδοσιακές τεχνικές αλλά με μοντέρνο design και χρωματισμούς. Αυτό το πάντρεμα με ενθουσίασε και ξεκίνησα κι εγώ να ασχολούμαι με την τέχνη και το στήσιμο μιας νέας επιχείρησης βασισμένης σε παραδοσιακούς τρόπους παραγωγής. Έτσι δημιουργήθηκε το brand «LOOM».

loom-00_00_52_12-still004

Το περιμένατε, όταν ξεκινούσατε, ότι θα υπάρξει τόσο μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο;

Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πραγματικά πολύ ενθαρρυντική αν και βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή. Ευελπιστούμε να συνεχίσει να αγκαλιάζει τα προϊόντα μας και τις ιδέες μας για πολλά χρόνια με την ίδια χαρά και εμπιστοσύνη που έδειξε στο ξεκίνημα μας.

loom-00_01_16_08-still008

Από που εμπνέεστε τις δημιουργίες σας;

Η έμπνευση των δημιουργιών μας μας έρχεται κυρίως την ώρα που καθόμαστε να υφάνουμε το κάθε ξεχωριστό κομμάτι στον αργαλειό. Επίσης μπορεί να προέλθει από οτιδήποτε μπορεί να δούμε στην καθημερινότητα μας ή και από παλαιότερα σχέδια παραδοσιακών υφαντών προσαρμοσμένα στην εποχή μας.

loom-00_01_44_09-still010

Kάθε κομμάτι σας είναι μοναδικό;

Κάθε κομμάτι «LOOM» είναι μοναδικό!!! Αν και είναι αρκετά δύσκολο, ειδικά όσο αυξάνεται η παραγωγή, να μην επαναλαμβάνεται ποτέ το ίδιο σχέδιο, θεωρούμε ότι αξίζει τον κόπο κάθε προϊόν μας (τσάντα μαξιλάρι, χαλί, κτλ.) που είναι φτιαγμένο σε τόσο παλιά εργαλεία και με φυσικά υλικά να έχει σχέδια και χρώματα μοναδικά, όσο μοναδικός είναι και ο άνθρωπος ο οποίος θα το έχει στην κατοχή του!

loom-00_00_41_05-still002

Πόσο χρόνο χρειάζεται για να κατασκευαστεί κάθε τσάντα Loom;

Ο χρόνος κατασκευής μιας τσάντας «LOOM» είναι αρκετά μεγάλος θα έλεγα. Από το να δημιουργηθεί το υφαντό κομμάτι (χρονοβόρα διαδικασία από μόνη της), μέχρι να καταλήξει σε ολοκληρωμένη τσάντα με την προσθήκη φόδρας, λουριών και δερμάτινων τμημάτων μπορεί να χρειαστούν μέρες ίσως και εβδομάδες.

loom-00_01_50_22-still012

Τι το ιδιαίτερο θεωρείτε ότι βρίσκουν οι γυναίκες στη Loom και τις επιλέγουν;

Πιστεύω ότι οι άνθρωποι που επιλέγουν να αγοράσουν μια «LOOM» τσάντα αρχικά ενθουσιάζονται με την ιδέα του παλιού παραδοσιακού αργαλειού (σε όλους ξυπνά ευχάριστες μνήμες ο αργαλειός της γιαγιάς που υπήρχε σε πολλά σπίτια ακόμη και πριν μερικά χρόνια), και ότι δημιουργείται μέσα από αυτό ένα αποτέλεσμα μοντέρνο, μοναδικό, χειροποίητο, ελληνικό και κυρίως ποιοτικό.

loom-00_00_36_06-still001

Ποιοι είναι οι στόχοι σας από εδώ και πέρα;

Οι στόχοι είναι πολλοί και μεγάλοι. Προσπαθούμε όμως να κάνουμε αργά και σταθερά βήματα. Πετυχαίνοντας ένα ένα στόχο να πηγαίνουμε παρακάτω. Ας ελπίσουμε να πάνε όλα καλά έτσι ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε και να δημιουργούμε όμορφα πράγματα.

loom-00_02_21_17-still017

Σχετικά άρθρα

Συζήτηση με τον δημιουργό

Χωρίς σχόλια

Αφήστε μια απάντηση