11 σημαντικοί λόγοι που πρέπει να προτιμάμε τα χειροποίητα προϊόντα

11 σημαντικοί λόγοι που πρέπει να προτιμάμε τα χειροποίητα προϊόντα

Τα χειροποίητα προϊόντα μπορούν να προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα και περισσότερη προσοχή στη λεπτομέρεια – αλλά μπορούν να δώσουν και στους αγοραστές κάποια εκπληκτικά δευτερεύοντα οφέλη. Aς δούμε αναλυτικά ποια είναι αυτά.

1. Τα χειροποίητα προϊόντα είναι «πράσινα»
Η εργασία με το χέρι καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από τη μαζική παραγωγή, γεγονός που την καθιστά περισσότερο βιώσιμη από περιβαλλοντική άποψη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν το εμπορικό αγαθό παράγεται στο εξωτερικό και πρέπει να μεταφερθεί σε πολύ μεγάλη απόσταση για να φτάσει στον καταναλωτή.

2. Τα χειροποίητα προϊόντα κάνουν καλό στην αγορά εργασίας
Ένας άλλος λόγος που θα πρέπει να αισθάνεστε καλά για να ξοδέψετε τα χρήματά σας σε χειροποίητα προϊόντα; Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι η μετατόπιση μόνο του 10% των καταναλωτικών δαπανών σε μια συγκεκριμένη περιοχή, σε τοπικές επιχειρήσεις, θα δημιουργούσε εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας και εκατομμύρια ευρώ σε τοπικούς μισθούς.

3. Τα χειροποίητα προϊόντα αξίζουν περισσότερο
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι εκτιμούν περισσότερο ένα αντικείμενο, όταν οδηγούνται στο να πιστεύουν ότι περιέχει ένα «αληθινό αέρα», για παράδειγμα, αν τους είπαν ότι είναι έργο τέχνης. Αυτό σημαίνει ότι τα χειροποίητα προϊόντα, είτε πρόκειται για κόσμημα είτε για μια απλή μαρμελάδα, έχουν μεγαλύτερη αξία στην κοινωνία.

4. Τα χειροποίητα προϊόντα είναι όντως καλύτερα
Δεν είναι απλώς ένας άμορφος αέρας αυθεντικότητας που προκαλεί τους ανθρώπους να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για χειροποίητα προϊόντα. Τα χειροποίητα αγαθά είναι σχεδόν πάντα καλύτερα. Ακόμα και μια μελέτη για τον καφέ διαπίστωσε ότι το 47% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει καλύτερη γεύση όταν παρασκευάζεται με το χέρι, σε σύγκριση με ένα μόλις 11%, οι οποίοι προτιμούν τον μηχανικό καφέ.

5. Τα χειροποίητα προϊόντα σας κάνουν να αισθάνεστε καλά για τις αγορές σας
Και αν είστε όπως οι περισσότεροι Έλληνες, αυτό είναι κάτι που δίνετε προτεραιότητα. Μια έρευνα του 2012 διαπίστωσε ότι το 87% των Ελλήνων καταναλωτών θεωρεί ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να τοποθετούν τουλάχιστον το ίδιο βάρος στα συμφέροντα της κοινωνίας, όπως και στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Η υποστήριξη των τοπικών δημιουργών και των οικολογικά συνειδητών επιχειρηματικών τους πρακτικών σίγουρα συνάδει με τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας.

6. Τα χειροποίητα προϊόντα βοηθούν τις κοινότητες
Μελέτες έχουν δείξει ότι ανεξάρτητες επιχειρήσεις τοπικού χαρακτήρα – πολλές από τις οποίες πωλούν χειροποίητα αντικείμενα – επιστρέφουν μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων τους στις κοινότητες τους από τις αλυσίδες. Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι πολύ πιο πιθανό να ξοδέψουν το μισθό τους σε μέρη στην ίδια περιοχή όπου εργάζονται.

7. Τα χειροποίητα προϊόντα μπορούν να ικανοποιήσουν καλύτερα τις ανάγκες σας
Σχεδόν πάντα τα χειροποίητα αγαθά, έχετε τη δυνατότητα να τα προσαρμόσετε την αγορά σας. Οι τεχνίτες, όταν αγοράζετε χειροποίητα προϊόντα, προσφέρουν τη δυνατότητα να τροποποιήσουν ορισμένες πτυχές του προϊόντος ειδικά για να ταιριάζουν στις ανάγκες σας.

8. Τα χειροποίητα προϊόντα προσφέρουν μια πληρέστερη εμπειρία
Μια έρευνα που διερευνά τυριά στην Αθήνα διαπίστωσε ότι οι καταναλωτές προτιμούν να αγοράζουν τυρί «χειροποίητο», επειδή αισθάνονται ότι έτσι βιώνουν μια πληρέστερη «αισθητική εμπειρία». Αυτός είναι ένας παράγοντας τόσο των εγγενών ιδιοτήτων, όπως της καλύτερης γεύσης, όσο και των εξωγενών ιδιοτήτων, όπως η χαρά να φτιάχνεις και να γεύεσαι κάτι που αγαπάς πραγματικά. Ακόμα και μόνο η γνώση ότι ένα προϊόν είναι χειροποίητο συμβάλλει στην αίσθηση μιας καλύτερης εμπειρίας, διότι υπάρχει μια ανανεώσιμη, γνωστή από πίσω, ιστορία.

9. Τα χειροποίητα προϊόντα είναι ευκολότερα στην αγορά και πιο δημοφιλή από ποτέ
Το Διαδίκτυο είναι γεμάτο με μια ανερχόμενη βιομηχανία χειροποίητων αγορών – όλο και περισσότεροι άνθρωποι αγκαλιάζουν χειροποίητα αγαθά. Τα χειροποίητα σημείωσαν αύξηση πωλήσεων κατά 71% σε διάστημα μόλις ενός έτους από το 2010 έως το 2011. Η αγορά χειροποίητων ειδών online σας επιτρέπει να έχετε πρόσβαση στις δεξιότητες των δημιουργών σε ολόκληρο τον κόσμο.

10. Τα χειροποίητα προϊόντα είναι μοναδικά
Ένας από τους πιο διαδεδομένους, αν και λιγότερο «μετρήσιμους», λόγους που οι άνθρωποι αναφέρουν ότι επιλέγουν να αγοράσουν χειροποίητα αγαθά είναι ότι έχουν ακριβώς κάτι που δεν προέρχεται από μια μεγάλη εταιρεία. Η φύση των χειροποίητων ειδών σημαίνει ότι δεν είναι κάτι μαζικής παραγωγής, οπότε ό, τι φοράτε ή τρώτε ή προσθέτετε στο σπίτι σας είναι τόσο μοναδικό όσο κι εσείς.

11. Τα χειροποίητα προϊόντα υποστηρίζουν μια παράδοση εξειδικευμένου έργου
Έχει αποδειχθεί ότι η υποστήριξη των τοπικών δημιουργών κάνει καλό στην κοινότητα, αλλά είναι επίσης καλό και για την τέχνη. Καθώς η τεχνολογία καθιστά σιγά-σιγά δυνατή την αντικατάσταση των ειδικευμένων εργαζομένων με μηχανές, είναι σημαντικό να βοηθήσουμε όλοι τους συνανθρώπους μας που έχουν μια δεξιοτεχνία «στα χέρια» να στραφούν σε μια οικονομικά εφικτή επιλογή σταδιοδρομίας.