Μάθε ποιες είναι οι καλύτερες υπερτροφές για την υγεία σου και γιατί!

Μάθε ποιες είναι οι καλύτερες υπερτροφές για την υγεία σου και γιατί!

Οι υπερτροφές έχουν εξαιρετικά μεγάλες δόσεις βιταμινών και μετάλλων που μπορούν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε τις ασθένειες και να ζήσουμε μια πιο υγιή ζωή.

Ορισμένες από τις θρεπτικές ουσίες που περιέχουν αυτές οι σούπερ-τροφές περιλαμβάνουν αντιοξειδωτικά, τα οποία πιστεύεται ότι αποτρέπουν τον καρκίνο, υγιή λίπη που προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις, ίνες που εμποδίζουν την εμφάνιση διαβήτη και πεπτικών προβλημάτων, καθώς και φυτοχημικά, τα οποία ευθύνονται για τα βαθιά χρώματα και τις μυρωδιές των φυτών και μπορούν να έχουν διάφορα και σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.

Τo μύρτιλα βρίσκονται στην κορυφή των superfoods, επειδή είναι πλούσια σε βιταμίνες, διαλυτές ίνες και φυτοχημικά. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2013 στο περιοδικό Circulation, διαπίστωσε ότι η υψηλή πρόσληψη φυτοχημικών γνωστών ως φλαβονοειδή – τα οποία απαντώνται στα μύρτιλα – μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ορισμένων καρδιακών παθήσεων σε νεαρές γυναίκες,

Τα ακτινίδια επονομάζονται, επίσης, superfoods, ίσως επειδή περιέχουν ένα ευρύτερο φάσμα θρεπτικών συστατικών σε σύγκριση με κάποια άλλα φρούτα. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2011 στην Εφημερίδα της Κλινικής Διατροφής υποδεικνύει ότι η κατανάλωση ακτινιδίων (τα οποία είναι πλούσια σε σεροτονίνη, μια ορμόνη που βοηθά στην πρόκληση και διατήρηση του ύπνου) μπορούν να επιφέρουν μια καλύτερη νυχτερινή ανάπαυση σε άτομα με διαταραχές ύπνου.

Τα φασόλια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι κλασικές επιλογές στις λίστες των superfoods.  Τα φασόλια περιέχουν αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν τη χοληστερόλη, διαλυτή ίνα, η οποία παρέχει μεγαλύτερη αίσθηση πληρότητας και στοιχεία βιταμινών και ιχνοστοιχείων που απουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό από τη σημερινή διατροφή, όπως το μαγγάνιο.  Το κινόα είναι και αυτό επίσης μια αξιόλογη πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών, ανόργανων συστατικών, ινών και αντιοξειδωτικών.

Τα καρύδια και οι σπόροι περιέχουν, επίσης, υψηλά επίπεδα μεταλλικών και υγιεινών λιπών, με μόνο τους μειονέκτημα ότι έχουν υψηλές θερμίδες.

H νέα άφιξη και στην Ελλάδα του «θαυματουργού» λάχανου kale, το εκτόξευσε πρώτο στις επιλογές των καταναλωτών όσον αφορά τα superfoods. Περιλαμβάνει τα πιο σκοτεινά, φυλλώδη χόρτα: σέσκουλο, λαχανίδες, ραπανάκια, σπανάκι, λάχανο, μπρόκολο, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C και Κ, καθώς και σε φυτικές ίνες, ασβέστιο και άλλα μέταλλα.

Ο σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί και ορισμένα άλλα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία πιστεύεται ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τέλος, ο «εξωτικός καρπός του έτους», το ρόδι, σίγουρα θα πρέπει να βρίσκεται σε οποιαδήποτε λίστα superfoods, καθώς περιέχει ελλαγιτανίνες (ελλαγικό οξύ), οι οποίες έχουν γνωστές αντικαρκινικές ιδιότητες.