Nίκος Χατζηανδρέου: Ιδιοκτήτης “Organic Islands”

Η Organic Islands® είναι μια γοργά αναπτυσσόμενη οικογενειακή εταιρεία παραγωγής και μεταποίησης οργανικών-βιολογικών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και βοτάνων, με έδρα το νησί της Νάξου στις Κυκλάδες. Η εταιρεία  ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2010 από τον Νίκο Χατζηανδρέου.

-Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα αρωματικά φυτά;

Η ιδέα της ενασχόλησης με τα αρωματικά φυτά προέκυψε το 2009 μετά από αναζήτηση για τρόπους αξιοποίησης των κτημάτων που είχε η οικογένεια στο νησί.

Μετά από αρκετή μελέτη, έρευνα και κάμποσα ταξίδια καταλήξαμε ότι η καλλιέργεια αρωματικών φυτών ήταν κατάλληλη για τις συνθήκες που έχουμε στο νησί (λίγο νερό, χωράφια χαμηλής παραγωγικότητας, κλπ) και το 2010 ξεκινήσαμε με τις πρώτες πειραματικές φυτεύσεις.

Μη έχοντας και ιδιαίτερες γνώσεις στο αντικείμενο τα πειράματα και τα λάθη ακολουθούσαν το ένα το άλλο και έτσι φτάσαμε στο 2012 (αφού είχαν πια πιστοποιηθεί βιολογικά και τα κτήματά μας) να κάνουμε την πρώτη απόπειρα στην αγορά, σε τοπικό επίπεδο, με έναν πολύ περιορισμένο αριθμό προϊόντων.

Από αυτή την προσπάθεια συλλέξαμε εμπειρίες και σχόλια, επιστρέψαμε στο σχεδιασμό και τα πρώτα προϊόντα της Organic Islands με τη σημερινή τους μορφή (σειρά craft) βγήκαν στα ράφια το καλοκαίρι του 2013, πάντα με προτεραιότητα την αγορά των Κυκλάδων.

organic3

-Η παρουσία της εταιρείας σας είναι πολύ έντονη και στο εξωτερικό. Πως το καταφέρατε αυτό;

Το 2014 έχοντας πλέον προσθέσει και τη σειρά cube στα προϊόντα μας ξεκινήσαμε και τις πρώτες εξαγωγές σε μικρή κλίμακα σε χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία και η Αυστραλία. Η προσπάθεια αύξησης του ποσοστού των εξαγωγών συνεχίζεται συνεχώς και σήμερα η Organic Islands διαθέτει περίπου το 40% των προϊόντων της εκτός Ελλάδας, με παρουσία- άλλοτε μικρότερη και άλλοτε μεγαλύτερη- σε περίπου 10 διαφορετικές χώρες.

Η εταιρεία έχει βραβευτεί για τα προϊόντα τις 2 σερί χρονιές στον παγκόσμιο διαγωνισμό Great Taste Awards, συγκεντρώνοντας συνολικά 7 αστέρια και είναι μια από τις λίγες ελληνικές εταιρείες που έχουν βραβευτεί με 3 αστέρια για ένα προϊόν.

organic4

-Γιατί πιστεύετε ότι ο κόσμος αγάπησε τόσο πολύ τα organicislands; Τι το ιδιαίτερο θεωρείτε ότι βλέπουν σε εσάς συγκριτικά με άλλα αντίστοιχα τυχόν προϊόντα;

Τα προϊόντα της Organic Islands έχουν αγαπηθεί από τον κόσμο κυρίως για τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Προσπαθούμε να διατηρούμε ένα υψηλό επίπεδο τόσο στο περιεχόμενο (βότανο) όσο και στη συσκευασία μας και ταυτόχρονα να διατηρούμε μια αρκετά ανταγωνιστική τιμή. Παρότι τα προϊόντα μας είναι πιστοποιημένα βιολογικά, η εταιρεία διαθέτει πιστοποίηση ISO 22000 (ασφάλεια τροφίμων) και οι συσκευασίες μας είναι επίσης πιστοποιημένες για χρήση σε τρόφιμα, ενώ το επίπεδο των τιμών μας είναι πολλές φορές χαμηλότερο από άλλα προϊόντα που δεν διαθέτουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

organic5

-Ξεκινήσατε το όλο εγχείρημα μέσα στην κρίση και παρόλα αυτά στέφτηκε με επιτυχία. Ποιο πιστεύετε ότι ήταν το μυστικό σας;

Ο ορισμός της επιτυχίας είναι πολύ μεγάλη κουβέντα και ίσως για τον καθένα σημαίνει και διαφορετικά πράγματα. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι η εταιρεία έχει ακόμα φτάσει στο επίπεδο που επιθυμούμε και ότι έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο ακόμα.

Παρόλα αυτά, είναι σίγουρο ότι να ξεκινάς μια προσπάθεια τέτοια μέσα στην κρίση δεν είναι καθόλου εύκολο πράγμα και το γεγονός και μόνο ότι εξακολουθούμε να μεγαλώνουμε συνεχώς κάτω από αυτές τις συνθήκες θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επιτυχία.

Αν πάντως ψάχνουμε για κάποιο μυστικό σε αυτή την επιτυχία, μάλλον θα το βρούμε στην αγάπη για αυτό που κάνουμε, στη συνεχή προσπάθεια και στο πείσμα που έρχεται να σε ανεβάσει και να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τα πολλά εμπόδια που βρίσκεις καθημερινά μπροστά σου.

organic6

-Ποια προϊόντα σας κατέχουν τα πρωτεία στη  σταθερή προτίμηση του κόσμου;

Σίγουρα από τη σειρά craft τα πρωτεία κατέχει με διαφορά η ρίγανη, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές. Από την σειρά cube σε συνολικές πωλήσεις πρώτο είναι το Euphoria, το οποίο κυκλοφόρησε το 2014, το βραβευμένο Ambrosia του 2015 και το νέο μας προϊόν Melodia που αν και έχει μόλις δυο μήνες στην αγορά προχωράει εξαιρετικά.

organic7

 

Σχετικά άρθρα

Συζήτηση με τον δημιουργό

Χωρίς σχόλια

Αφήστε μια απάντηση