Bέρα Χατζηπαπά: Δημιουργός του «Nature’s Dream by Vera»

Αν και επαγγελματίας πιανίστα, έχει γίνει γνωστή για τις μοναδικές δημιουργίες της στο χώρο του χειροποίητου κοσμήματος. Η Bέρα Χατζηπαπά, δημιούργησε την Nature’s Dream by Vera, στην οποία βρίσκουμε: Χειροποίητα κοσμήματα, κυρίως φυτόμορφα, με φυσικά υλικά, όπως πηλό, μετάξι, ημιπολύτιμους λίθους, κουκούλια από μετάξι και μέταλλο (χαλκό, αλπακά, μπρούντζο).  

 -Πως προέκυψε η ενασχόλησή σας με το χειροποίητο κόσμημα;

Πάντα είχα αγάπη για την ζωγραφική (έχω ζωγραφίσει τα μισά έπιπλα του σπιτιού μου και με αφορμή ένα δώρο που δέχτηκα από έναν πολύ αγαπημένο άνθρωπο, δύο τόμους με «ελληνικά διακοσμητικά θέματα» έκδοση του ΕΟΜΜΕΧ, με θέματα από την αρχαιότητα μέχρι τα νεότερα χρόνια της Ελλάδας, άρχισα να ζωγραφίζω πάνω σε κεραμικά θραύσματα και λευκόλιθο που μάζευα από την παραλία. Στην συνέχεια σκέφτηκα πως αυτά θα ήταν όμορφα σαν στοιχείο κοσμήματος κι άρχισα να πειραματίζομαι... Από την άλλη ο σύντροφός μου είναι κεραμίστας και στο παρελθόν ασχολήθηκε με τα αντίγραφα μουσείων. Έτσι ήρθα σε επαφή με την τέχνη της αρχαιότητας που με συνεπήρε...

vcreations2

-Τι είδους κοσμήματα φτιάχνετε;

Χειροποίητα κοσμήματα, κυρίως φυτόμορφα, με φυσικά υλικά, όπως πηλό, μετάξι, ημιπολύτιμους λίθους, κουκούλια από μετάξι και μέταλλο (χαλκό, αλπακά, μπρούντζο).

vcreations3

-Ποια είναι η τεχνική που ακολουθείτε;

Είναι μια μεικτή τεχνική, χρησιμοποιώντας μια πληθώρα υλικών, προσπαθώντας να επωφεληθώ από τις διαφορετικές υφές του κάθε υλικού. Τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι μέταλλο σε μορφή σύρματος ή φύλλου, ύφασμα, μετάξια από ινδικά σάρι ζωγραφισμένα στο χέρι, κεραμικά που έχω φτιάξει μόνη μου και τα έχω ζωγραφίσει, παστέλ και ακρυλικά, ψάθα, χαρτί, ημιπολύτιμους λίθους, κουκούλια ζωγραφισμένα στο χέρι από μεταξοσκώληκες, κλπ.

vcreations4

-Ποια είναι η διαφορά ενός χειροποίητου κοσμήματος από κάποιο άλλο μαζικής παραγωγής;

Το χειροποίητο κόσμημα έχει μια μοναδικότητα που αντιστοιχεί στον δημιουργό και τις τεχνικές που μετέρχεται, στο ανεπανάληπτο της κατασκευής και στο ότι πάντα θα υπάρχουν τεχνικές που το ανθρώπινο χέρι θα τις υλοποιεί πιο σωστά από τα μηχανήματα, δίνοντας στο κόσμημα μια ας την πούμε «σφραγίδα ανθρωπιάς» και όχι την στείρα αποστείρωση μιας μηχανικής αναπαραγωγής.

vcreations5

-Ποια είναι τα στάδια που ακολουθείτε μέχρι να φτάσει ένα κόσμημα στον πελάτη;

Καταρχήν έρχεται η έμπνευση για ένα κόσμημα... το επόμενο στάδιο είναι ο πειραματισμός, είτε στο χαρτί, είτε στην πράξη και αφού καταλήξω, η υλοποίηση. Στο παρελθόν, υπήρξαν φορές που έπαιξα ένα διαδραστικό παιχνίδι με τους ανθρώπους που ΄θελαν ένα κόσμημα, μου έλεγαν πως το φαντάζονταν, διάλεγαν την χρωματική παλέτα, το μέταλλο που τους ενδιέφερε κλπ.

vcreations6

-Τι απολαμβάνετε περισσότερο όταν δημιουργείτε ένα κόσμημα;

Την συνεχή μεταμόρφωση ακόμα κι αυτής της αρχικής ιδέας…

vcreations7

-Από που αντλείτε την έμπνευσή σας στα διάφορα σχέδια και χρώματα;

Από την φύση. Αισθάνομαι ότι η φύση είναι γύρω μας σαν μια fantasia ,με τον μουσικό όρο,και μας αγκαλιάζει… Αν παρατηρήσεις ένα κλήμα (ένα κομμάτι κατεξοχήν της ελληνικής φύσης) τα αμέτρητα χρώματα και σχήματα στον κορμό στα κλωνάρια στις ρόγες των σταφυλιών, θα δεις πόσο παραμυθένια, μαγική αλλά και παιχνιδιάρα είναι η φύση… Στην ενασχόλησή μου με το κόσμημα, κάνω μια απόπειρα να φανταστώ πως θα στόλιζε το γυναικείο κορμί η φύση, άλλοτε με απλότητα, ίσως και πρωτογονισμό, χρησιμοποιώντας ίσως κάποια αρχέτυπα… κι άλλες φορές περίτεχνα, μέσα στον Διονυσιασμό της...

vcreations8

-Πόσος χρόνος χρειάζεται για να ολοκληρωθεί μια παραγγελία;

Συνήθως μία εβδομάδα είναι και ο πηλός που θέλει τον χρόνο του…

vcreations9

-Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την δουλειά σας;

Άρχισα την ενασχόλησή μου με το κόσμημα εν μέσω κρίσης κι έτσι την μόνη επιρροή που μπορώ αποδεδειγμένα να αναγνωρίσω, είναι ότι η κρίση με ανάγκασε να γίνω πιο εφευρετική και δημιουργική, έτσι ώστε να βρω πιθανόν κάποιους νέους πόρους για να διευκολύνω την κάθε μέρα. Βέβαια η κρίση και η έλλειψη πόρων που αυτή συνεπάγεται, δυσκολεύει και τον δημιουργό, στην προμήθεια των απαραίτητων υλικών για την εργασία του, αλλά πιστεύω κι ο κόσμος το σκέφτεται πολύ περισσότερο να αγοράσει ένα κόσμημα, όταν δεν του φτάνουν καλά -καλά να πληρώσει τις" υποχρεώσεις" του...

vcreations10

-Ποιοι είναι οι στόχοι σας από δω και πέρα;

Να πειραματιστώ και με νέα υλικά και τεχνικές και να φτάσει η δουλειά μου σε μεγαλύτερο κοινό, έτσι ώστε να έχω και το feed back, το οποίο πιστεύω θα με βοηθήσει να μετρήσω αλλά και να εξελίξω το επίπεδο της δουλειάς μου.

vcreations11

 

Σχετικά άρθρα

Συζήτηση με τον δημιουργό

Χωρίς σχόλια