Άννα Χλιούρα-Παντελής Ζάρκος: Δημιουργοί του τρίτροχου ηλεκτρικού ποδήλατου

Στη Θεσσαλονίκη δύο νέοι με όραμα έναν εναλλακτικό τρόπο αστικής μετακίνησης, ο Παντελής Ζάρκος και η Άννα Χλιούρα, ίδρυσαν το 2015 την start – up εταιρεία ποδηλάτων Elektronio και δημιούργησαν το Play, το πρώτο τρίτροχο, ηλεκτρικά υποβοηθούμενο, χειροποίητο και με ιδιαίτερο ντιζάιν ποδήλατο.  

Πως σκεφτήκατε να φτιάξετε ένα διαφορετικό… ποδήλατο;

Ο Παντελής,  ο δημιουργικός πυρήνας του Elektronio, ασχολείται με ιδιαίτερα projects ποδηλάτων, τα τελευταία πέντε χρόνια και αυτό που τον κινητοποίησε ήταν το γεγονός ότι ήθελε να κατασκευάσει οχήματα προσωπικής αστικής μετακίνησης που θα προσφέρουν χαμόγελα και άνετες διαδρομές. Από την αρχή, με ενέπνευσε το όραμά του και εγώ , η Άννα ανέλαβα το επικοινωνιακό τιμόνι αυτής της προσπάθειας. Παράλληλα, τα τελευταία τρία χρόνια, αυτά τα ποδήλατα έχουν γίνει τα δικά μας μέσα μετακίνησης στην πόλη, γράψαμε χιλιάδες χιλιόμετρα, είδαμε πιθανές τους βελτιώσεις και αποφασίσαμε το Μάιο του 2015 να μοιραστούμε αυτά τα ποδήλατα και με όλους εσάς, ιδρύοντας το Elektronio.

process-demo2-00_03_26_03-still012

Πόσο δύσκολο είναι για δύο νέους ανθρώπους να ξεκινούν κάτι τόσο καινοτόμο και μάλιστα την εποχή της κρίσης;

Σίγουρα δεν ήταν εύκολο, δεδομένου ότι το Elektronio ήταν η δεύτερη επιχειρηματική μας απόπειρα εν μέσω κρίσης. Είχαμε κάνει μία παρόμοια επιχειρηματική προσπάθεια πριν από λίγα χρόνια, η οποία έληξε άδοξα. Παρόλα αυτά, διδαχτήκαμε από τα λάθη μας και αποφασίσαμε να ξαναπροσπαθήσουμε γιατί ήταν κάτι που πιστεύουμε και αγαπούμε ιδιαίτερα. Επίσης,  ενδεχομένως αν δεν υπήρχε η κρίση,  δε θα είχαμε προσανατολιστεί σε μονοπάτια επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Τελικά, ανακαλύψαμε ότι αυτό είναι που μας ταιριάζει και όταν καταφέρνουμε να αντιμετωπίζουμε τις αντιξοότητες που εμφανίζονται και να προχωρούμε, μας κάνει πιο δυνατούς.

process-demo2-00_00_28_21-still005

Η εταιρία σας, αν και ιδρύθηκε μόλις πέρυσι, συγκαταλέγεται μέσα στις δέκα καλύτερες start up επιχειρήσεις της χώρας και έχει βραβευτεί ήδη δυο φορές σε διαγωνισμούς για την Καινοτομία και την Τεχνολογία. Πως αισθάνεστε γι’ αυτό; Ήταν κάτι που περιμένατε;

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και περήφανοι για αυτές τις διακρίσεις. Όταν ξεκινούσαμε, η ψυχολογία μας δεν ήταν στα καλύτερα της, οπότε όλο αυτό ήταν μία ευχάριστη έκπληξη, μια ψυχολογική ένεση, μία οικονομική ενίσχυση, μα πάνω από όλα, ένα σημαντικό επιχειρηματικό μάθημα. Μετά τις δύο διακρίσεις στο διαγωνισμό Red it up της Marlboro και του Pappajohn Business Plan Contest του Anatolia School of Business, ακολούθησε περαιτέρω αναγνώριση με επαίνους από φορείς όπως το επιχειρηματικό site ka-business, τα Start up Greece Awards, την Αλεξάνδρεια Ζώνης Καινοτομίας, το Marketing Week. Τελευταία μας σημαντική διάκριση είναι ότι αποσπάσαμε το National Energy Globe Award Greece 2016,  ένας θεσμός που επιβραβεύει σε κάθε χώρα πρωτοβουλίες που προωθούν την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και για πρώτη φορά, φέτος, δόθηκε στη χώρα μας σε ιδιωτική πρωτοβουλία.

process-demo2-00_05_28_03-still016

Από τι φτιάχνετε ένα τέτοιο ποδήλατο και πως ακριβώς λειτουργεί;

Πρόκειται για ένα τρίτροχο ηλεκτρικό ποδήλατο που έχει έναν επαναστατικό σχεδιασμό. Το πλαίσιο του κατασκευάζεται από αλουμίνιο, το κάθισμα είναι δερμάτινο και το ποδήλατο το ντύνουμε με καπάκια από PVC. Το ποδήλατο συμβαδίζει με την Ευρωπαϊκή οδηγία για τα ηλεκτρικά ποδήλατα, δηλαδή δεν είναι ηλεκτρικά αυτοκινούμενο αλλά ηλεκτρικά υποβοηθούμενο. Υπάρχει,ένας αισθητήρας στα πετάλια που αντιλαμβάνεται την κίνηση και μας υποβοηθά. Η υποβοήθηση διακόπτεται όταν σταματάς να κάνεις πεντάλ ή όταν πατήσεις φρένο. Επίσης, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει το βαθμό υποβοήθησης που επιθυμεί. Αυτό το ποδήλατο ανήκει στην κατηγορία των tilting trikes, δηλαδή φέρει τους δύο τροχούς μπροστά, οι οποίοι στρίβουν και πληγιάζουν ταυτόχρονα και ανεξάρτητα. Για να οδηγήσεις, λοιπόν, το συγκεκρίμενο ποδήλατο, χρειάζεται ισορροπία. Παρόλα αυτά, το μπροστινό σύστημα κλειδώνει όταν το επιθυμείς και γίνεται σταθερό, για περιπτώσεις όπως στο φανάρι  που θες να αράξεις και να μην ακουμπήσεις τα πόδια σου κάτω.

process-demo2-00_03_30_10-still013

Γιατί κάποιος να επιλέξει ένα ποδήλατο “play”;

Γιατί πολύ απλά είναι κάτι παραπάνω από ένα ποδήλατο…Το “Play”, λόγω της διαφορετικής του γεωμετρίας, φέρει μια ιδιαίτερα άνετη θέση οδήγησης. Το μπροστινό tilting σύστημα οδήγησης το κάνει ιδιαίτερα ευέλικτο, ασφαλές αφού έχουμε τρία σημεία επαφής με το δρόμο και προσφέρει μια πρωτόγνωρη οδηγική εμπειρία. Ο βασικός λόγος, όμως,  να το επιλέξει κάποιος είναι το γεγονός ότι είναι ένα εξατομικεύμενο ποδήλατο, το κατασκευάζουμε σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες του εκάστοτε χρήστη. Έτσι, προσαρμόζουμε τους αποθηκευτικούς χώρους της αρεσκείας του και επιλέγουμε το ηλεκτρικό μέρος σύμφωνα με τις καθημερινές του διαδρομές και την αυτονομία που χρειάζεται. Με λίγα λόγια, δημιουργούμε το ιδανικό του ποδήλατο για τις καθημερινές του μετακινήσεις.

process-demo2-00_00_22_01-still004

 Υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο;

Οι αντιδράσεις είναι ιδιαίτερα ενθουσιώδεις όταν αντικρίζουν τα ποδήλατα μας, καθώς είναι κάτι τελείως διαφορετικό από ότι έχουν συνηθίσει. Και γίνονται πιο ένθερμες, όταν κάποιος το οδηγήσει γιατί πρόκειται για μία μοναδική και άκρως διασκεδαστική εμπειρία. Κυριαρχεί ένα θετικό feedback και ένας ενθουσιασμός για να τα γνωρίσουν. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι εδώ η αγορά δεν είναι ακόμη ώριμη προς τα ηλεκτρικά ποδήλατα αλλά για αυτό είμαστε εδώ, για να εξοικειωθούν ακόμη περισσότεροι με την ηλεκτρική μετακίνηση.

process-demo2-00_03_33_17-still014

Αληθεύει ότι κανένα ποδήλατο σας δεν είναι ίδιο με κάποιο άλλο και ότι το φτιάχνετε ανάλογα με τις ορέξεις του… αναβάτη; Τι σας ζητάνε συνήθως;

Αυτό ακριβώς! Τόσο offline, όσο και online,  δεχόμαστε custom παραγγελίες. Ο αναβάτης δημιουργεί το δικό του εξατομικευμένο ποδήλατο, επιλέγοντας το χρώμα του πλαισίου και του καθίσματος που του αρέσει. Επίσης, επιλέγει τον κινητήρα και την μπαταρία που επιθυμεί ανάλογα τις καθημερινές του διαδρομές, την αυτονομία που αναζητά και το budget που διαθέτει. Τέλος, επιλέγουμε τους αποθηκευτικούς του χώρους ενώ υπάρχει η δυνατότητα να φιλοτεχνήσουμε τα καπάκια με ένα  μοναδικό σχέδιο και να αποτυπώσουμε ακριβώς την προσωπική σφραγίδα του αναβάτη. Στους πελάτες μας τους ενδιαφέρει να καλύπτουν ποικίλες και διαφορετικές ανάγκες, έτσι κάποιοι δίνουν βαρύτητα στο ηλεκτρικό μέρος αν έχουν καθημερινές διαδρομές με μεγάλες κλίσεις, άλλοι ενδιαφέρονται περισσότερο για τους αποθηκευτικούς χώρους- πχ. γονείς μας ζητούν να μεταφέρουν μέχρι και δύο παιδιά ενώ άλλοι πχ. άτομα με κάποιο πρόβλημα υγείας επικεντρώνονται στο θέμα της ασφάλειας και προσθέτουμε κάποια extra safety features στα ποδήλατά τους.

process-demo2-00_05_52_21-still018

Ζήτηση από το εξωτερικό υπάρχει;

Δεν υπάρχει ακόμη οργανωμένο δίκτυο συνεργατών και μεταπωλητών στο εξωτερικό. Παρόλα αυτά, κάνουμε κάποια πρώτα δειλά βήματα προς το εξωτερικό, για παράδειγμα στην Κύπρο. Στρατηγική της εταιρίας, πάντως, είναι ένας διεθνής προσανατολισμός και για αυτό, πρόκειται να δουλέψουμε σκληρά το επόμενο διάστημα. Θέλουμε να βγούμε με αργά αλλά σταθερά βήματα στις αγορές του εξωτερικού.

process-demo2-00_03_03_19-still008

Ποια είναι τα σχέδια σας από εδώ και πέρα;

Τα σχέδια μας περιλαμβάνουν, εκτός από το να βγούμε στο εξωτερικό, η ολοκλήρωση ενός ιδιαίτερα απαιτητικού project που έχουμε αναλάβει για λογαριασμό ελληνικής εταιρίας και η ανάπτυξή του θα προσθέσει ένα επιπλέον μοντέλο στη γκάμα μας. Επίσης, στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε και την κλειστή έκδοση του “Play”, όπου οι χρήστες του θα μπορούν να το χρησιμοποιούν όλο το χρόνο, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Θέλουμε να δημιουργήσουμε τις βάσεις για ιδιαίτερες προτάσεις βιώσιμης μετακίνησης που εξυπηρετούν ποικίλες ομάδες καταναλωτών.

process-demo2-00_00_13_15-still003

Σχετικά άρθρα

Συζήτηση με τον δημιουργό

Χωρίς σχόλια

Αφήστε μια απάντηση