Designer Αλεξάνδρα: Iδρύτρια «SOPHIA Enjoy Thinking»

Η SOPHIA Enjoy Thinking είναι ένα brand από την designer Αλεξάνδρα που δημιουργήθηκε μέσα στην καρδιά της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στην Ελλάδα, για να προσφέρει σε όλους μας έναν νέο αέρα αισιοδοξίας.

Πως προέκυψε η ιδέα δημιουργίας της Sophia;

Η SOPHIA Enjoy Thinking «γεννήθηκε» πριν τρία χρόνια από την ανάγκη να αναδείξουμε, εντός αλλά κυρίως εκτός των συνόρων, την όμορφη πλευρά της Ελλάδας και του πολιτισμού της, μέσω του σύγχρονου design.

Ποια είναι η φιλοσοφία και ο σκοπός του εγχειρήματος σας;

Ο σκοπός είναι να προωθήσουμε την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας σε όλο τον κόσμο και να ενσωματώσουμε τις λαμπρές ιδέες του χτες στο σήμερα. Το έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής με την παρουσία μας σε διεθνείς εκθέσεις design, όπως η Maison & Objet στο Παρίσι και η Top Drawer στο Λονδίνο, και σε σημαντικά καταστήματα, concept stores και πωλητήρια μουσείων, όπως στο Βρετανικό Μουσείο, στο Μουσείο του Λούβρου και στο Γκεττύ.

Γιατί επιλέξατε ως motto το «Enjoy Thinking»;

Για πιστεύουμε ακράδαντα ότι η «σκέψη» είναι ένας κινητήριος μοχλός, οπού μέσω αυτής μπορεί κανείς να αλλάξει και να αλλάξει τον κόσμο γύρω του. Στόχος μας δεν είναι μόνο η αισθητική, η ποιότητα και η λειτουργικότητα αλλά και η ανάδειξη σημαντικών εννοιών που θα κάνουν κάποιον να «σκεφτεί».

Ποιες είναι οι βασικές πηγές έμπνευσης σας;

Οι πιέσεις και οι ανατροπές στον αγώνα δρόμου που είναι η ζωή, έχουν κάνει τον άνθρωπο παντού σ’ όλο τον κόσμο, να γυρίζει το βλέμμα νοσταλγικά πίσω, σε εποχές που άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου, με αξίες που παρέμειναν σταθερές και επίκαιρες. Για την Ελληνίδα σχεδιάστρια Αλεξάνδρα, μια τέτοια εποχή δεν μπορούσε παρά να είναι η κλασική Ελλάδα. Αφουγκράστηκε λοιπόν την πολύτιμη κληρονομία της αρχαίας Ελλάδας, τα σοφά ρητά των φιλοσόφων και τα μαγευτικά αγάλματα και επέλεξε εκείνα τα οποία την ενέπνευσαν και την έκαναν να σκεφτεί και να συλλογιστεί για να δημιουργήσει την πρώτη συλλογή της SOPHIA Enjoy Thinking “Eternity Today”. Τα πρωτότυπα αξεσουάρ της συνθέτουν χώρους με μοντέρνα αισθητική και κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα με την αρχαία εποχή να δίνει παρουσία, γοητευτική, σημερινή και πάντα νέα.

Η δεύτερη συλλογή της SOPHIA “Philosophia” είναι εμπνευσμένη από την παγκοσμιότητα της Ελληνικής γλώσσας. Πρωτότυπη, διαφορετική και τολμηρή, που όμως φορά διακριτικά και με κομψότητα την ελληνικότητά της. Διακοσμητικά είδη σπιτιού, πορσελάνινα σερβίτσια, έργα τέχνης και είδη lifestyle και χαρτικά φιλοξενούν διαλεχτές ελληνικές λέξεις — harmony, dialogue, utopia, ecstasy— που κανείς ξένος δεν χρειάζεται λεξικό για να καταλάβει. Φέτος την συλλογή πλαισιώνουν τέσσερις νέες λέξεις- psychology, psychotherapy, psyche and physiology- που πηγάζουν από το διεθνές επιστημονικό λεξιλόγιο.

Τι μπορεί να βρει κανείς σήμερα με την επωνυμία Sophia;

Οι συλλογές μας απαρτίζονται από πολλά διαφορετικά είδη: διακοσμητικά και χρηστικά: μαξιλάρια, art de la table, σημειωματάρια, παιχνίδια σκέψης, βιβλιοστάτες και αγαλματίδια.

Γιατί πιστεύετε ότι ο κόσμος του εξωτερικού υποδέχτηκε με τόσο μεγάλο ενθουσιασμό την Sophia;

Όπως όλοι ήδη γνωρίζουμε το κοινό του εξωτερικού θαυμάζει και σέβεται όλες αυτές τις έννοιες που προσπαθούμε να διαδώσουμε. Ενθουσιάζονται με το γεγονός ότι τα προϊόντα μας παντρεύοντας την τέχνη με το design και το κλασσικό με την φρεσκάδα του σύγχρονου, επιτρέπουν στην ιστορία να «δραπετεύσει» από τα μουσεία και να φιλοξενηθεί σε ένα μοντέρνο και άνετο σπίτι.

Θεωρείτε ότι ως χώρα έχουμε να επιδείξουμε το ελληνικό design στο εξωτερικό;

Φυσικά αν και είναι μία πρόκληση κάτω από την σκιά της κρίσης. Εμείς όμως καθημερινά ενθουσιαζόμαστε από τις δημιουργικές δυνατότητες που πηγάζουν από τις κοσμικές αναταράξεις που βιώνουμε αυτήν την εποχή. Η Ελληνική δημιουργικότητα είναι όμως ένα κεφάλαιο που πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Πηγάζει από την το κυνήγι για συγκινήσεις και η συνεχής επαφή με την πολιτιστική μας κληρονομιά με οποιοδήποτε τρόπο και αν εκφράζεται.

Πως αισθάνεστε που κατορθώσατε να εισάγετε τη Sophia στα μεγαλύτερα μουσεία όπως το Λούβρο και το Βρετανικό;

Πολύ χαρούμενοι!

Ποια είναι τα σχέδια σας από εδώ και πέρα;

Να συνεχίσουμε να εξάγουμε τον ελληνισμό και να στηρίζουμε την τοπική οικονομία και κοινωνία, επιμένοντας στο να μείνουμε και να παράγουμε στην Ελλάδα!

Σχετικά άρθρα

Συζήτηση με τον δημιουργό

Χωρίς σχόλια

Αφήστε μια απάντηση