Στράτος Πατλαμάζογλου: Ιδιοκτήτης «Citrus Ties»

Μια πρωτότυπη ιδέα και ένας νέος άνθρωπος, ο Στράτος Πατλαμάζογλου ο οποίος κατάφερε να φτάσει τις cool casual γραβάτες του σε κάθε κάθε ανδρική ντουλάπα σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι γραβάτες citrus έχουν ως βασικό στόχο να επαναπροσδιορίσουν το «αυστηρό αξεσουάρ της γραβάτας  και να το μετατρέψουν σε αναπόσπαστο κομμάτι της γκαρνταρόμπας του σύγχρονου άντρα.

-Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τις χειροποίητες γραβάτες;

Έψαχνα να βρω μια γραβάτα για να φορέσω στον γάμο μου, αλλά ό,τι έβρισκα δεν με ικανοποιούσε. Μετά από έρευνα, συμπέρανα πως αυτό που έψαχνα δεν θα το έβρισκα έτοιμο και αν ήθελα να το αποκτήσω, θα έπρεπε να το δημιουργήσω.

citrus3

-Ποια η διαφορά μιας χειροποίητης γραβάτας από μια αντίστοιχη μαζικής παραγωγής;

Μια χειροποίητη γραβάτα έχει την απόλυτη προσοχή και συγκέντρωση του δημιουργού της. Από την επιλογή του υφάσματος μέχρι την στιγμή που θα μπει στην συσκευασία της ελέγχετε σε κάθε λεπτομέρεια ώστε να είναι ακριβώς όπως την οραματίστηκα. Αυτό την κάνει μοναδική και δεν μπορεί να μοιάζει με καμία άλλη γραβάτα. Έτσι ο άντρας που την φοράει νιώθει σίγουρος και περήφανος για την επιλογή του.

citrus4

-Πως μπορεί μια γραβάτα να γίνει ακόμα πιο «προσωπική»;

Σε συγκεκριμένες περιόδους, όπως τα Χριστούγεννα, δίνουμε την επιλογή της χάραξης ονόματος, ημερομηνίας, ευχής κ.α. πάνω στην μεταλλική λεπτομέρεια που κοσμεί τις γραβάτες Citrus. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να γίνει ακόμη πιο προσωπική.

citrus5

-Ποια είναι τα στάδια που ακολουθείτε μέχρι να φτάσει μια γραβάτα έτοιμη στον πελάτη;

Στην αρχή επιλέγω τα υφάσματα της συλλογής μετά από έρευνα σε παλιά υφασματάδικα και υφασματαποθήκες της Αθήνας και του Πειραιά. Έπειτα σχεδιάζεται και κόβετε μία κάθε φορά και ακολουθούν οι ραφές. Στην συνέχεια προσθέτετε η  λεπτομέρεια αλουμινίου όπου έχει κοπή και χαραχτεί σε cnc  με το τελικό φινίρισμα να έχει γίνει στο χέρι και έτσι ολοκληρώνετε το design μίας γραβάτας Citrus. Τέλος, μπαίνει στην συσκευασία της και φτάνει στον πελάτη.

citrus6

-Τι απολαμβάνετε περισσότερο όταν δημιουργείτε μια χειροποίητη γραβάτα;

Δεν μπορώ να διαλέξω κάτι συγκεκριμένο από την διαδικασία της δημιουργίας της γραβάτας που να μου αρέσει περισσότερο. Απολαμβάνω κάθε κομμάτι με διαφορετικό τρόπο. Ίσως να ξεχωρίζει λίγο περισσότερο η έρευνα των υφασμάτων γιατί εμπεριέχει βόλτα στην πόλη.

citrus7

-Από πού αντλείτε την έμπνευση σας στα διάφορα σχέδια και χρώματα;

Έμπνευση μου δίνει η πόλη και το αστικό τοπίο της Αθήνας, τα μπαρ και οι επιγραφές τους, τα μέρη των μουσικών οργάνων. Γενικά μου αρέσει να παρατηρώ καθημερινά πράγματα και να ανακαλύπτω κάτι νέο που θα μου κεντρίσει την προσοχή σε αυτά.

citrus8

-Πόσος χρόνος χρειάζεται για να ολοκληρωθεί μια παραγγελία;

Ο χρόνος που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί μία γραβάτα είναι περίπου 1 ώρα όταν τα υλικά είναι έτοιμα για χρήση. Φροντίζω όμως πάντα να έχω απόθεμα.

citrus9

-Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τη δουλειά σας;

Άρχισα την δραστηριότητά μου μέσα στην κρίση και δεν μπορώ να συγκρίνω τις εποχές πριν και μετά. Η κρίση μάλιστα ήταν και η αφορμή για να ξεκινήσω μια δική μου δουλειά. Άποψή μου είναι πως η κρίση είναι ένα καλό χαστούκι αφύπνισης, σου δίνει την ευκαιρία να αναλογιστείς την αυτοεξέλιξή σου.

citrus10

-Ποιοι είναι οι στόχοι σας από εδώ και πέρα;

Άμεσος στόχος είναι να μεγαλώσω την κολεξιόν μου με νέες δημιουργίες, τις οποίες και θα δείτε σύντομα. Βασική επιδίωξή μου είναι πάντα ο επαναπροσδιορισμός του ανδρικού αξεσουάρ, με άξονα το σύγχρονο design.

citrus11

 

Σχετικά άρθρα

Συζήτηση με τον δημιουργό

Χωρίς σχόλια

Αφήστε μια απάντηση