Έφη Γαβρήλου: Iδρύτρια του «The Greek Imp»

Η Έφη Γαβρήλου μπορεί να ξεκίνησε ως φιλόλογος και να έγραψε πολλά επιτυχημένα διηγήματα και σενάρια, μία όμως από τις μεγαλύτερες εμπνεύσεις της αποδείχθηκε τελικά το «The Greek Imp». Τα μπλουζάκια που έκαναν τα μυθικά τέρατα «της μόδας» εξαπλώνονται με τρελούς ρυθμούς, γίνονται σουβέρ, τσάντες και καλαίσθητα μαγνητάκια.

Πώς προέκυψε η ιδέα να δημιουργήσετε την «Greek Imp»;

Η ιδέα για την Τhe Greek Imp ήρθε μετά από ένα ταξίδι στο Περού. Eκεί εντόπισα μια εταιρεία που έφτιαχνε πρωτότυπα χιουμοριστικά αναμνηστικά που συνέδεαν την παράδοση με το σύγχρονο Περού. Διαπίστωσα ότι στην Ελλάδα δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο. Ο κύβος ερρίφθη το 2013 και ξεκίνησε το μικρό ελληνικό διαβολάκι (The Greek Imp). Η πρώτη ομάδα, η δημιουργική, συντέθηκε από τον Στέφανο Κολτσιδόπουλο, τον Σπύρο Δερβενιώτη, τον Νέστορα Κεχαγιά κι εμένα. Βασιστήκαμε στο concept «μυθικά τέρατα στο σύγχρονο καλοκαίρι», ορίσαμε το σκίτσο της «The Greek Imp» κι ύστερα χτίσαμε τους χαρακτήρες του Μινώταυρου ως μάγειρα, του Κύκλωπα ως οδηγού ταξί, της Μέδουσας ως clubber, της Λερναίας Ύδρας ως λουόμενης και της Αμάλθειας ως… χοροπηδηχτού περίπτερου. Τα κείμενα δουλεύτηκαν με την Λήδα Μιχαλοπούλου και τον Πήτερ Ματθαίο. Ύστερα ανέλαβε ο Χρήστος Αργυρόπουλος κι η Στέλλα Τοσουνίδη που συντόνισαν τις πωλήσεις κι αφού είχαμε τεστάρει την ανταπόκριση του κοινού προχωρήσαμε, το 2015, στη συμμετοχή μας σε εμπορικές εκθέσεις.

Τι σας έκανε να επιλέξετε αυτό το όνομα;

Είναι παιχνιδιάρικο: «Imp», όπως η διάθεσή μας, δηλώνει την ταυτότητά του: «Greek», τη μοναδικότητά του: «The» και με τον σχεδιασμό του λογότυπου από τους pi6 ολοκληρώνει την εικόνα μας. Φέτος ο Νέστορας έφτιαξε το σκίτσο γι’ αυτόν τον διάβολο.

Γιατί μυθικά τέρατα;

Τα μυθικά τέρατα εκπροσωπούσαν τους φόβους και τις αγωνίες των ανθρώπων. Βρίσκονταν εκεί για να τους προξενούν δέος, όπως ακριβώς και το αρχαίο ελληνικό παρελθόν φορτώνει με δέος –αληθινό ή επίκλητο- τον Νεοέλληνα. Εμείς αποτινάσσουμε αυτό το δέος, συμφιλιωνόμαστε με τους φόβους μας και προτείνουμε το δημιουργικό μας πνεύμα. Η ελληνική μυθολογία αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά, είναι αναγνωρίσιμη μέσα κι έξω απ’ τη χώρα, προσφέρεται για χιουμοριστική απεικόνιση, και, κυρίως, μας δίνει τη δυνατότητα να εκφράσουμε τον συμβολισμό που προανέφερα.

Από πού εμπνέεστε σε αυτό που λέει το σύνθημα σας «twist the myth»;

Στρίψαμε τον μύθο, τον είδαμε... ανάποδα. Δουλέψαμε με κάτι που τρόμαζε τον κόσμο για να φτιάξουμε τέρατα που απολαμβάνουν το ελληνικό καλοκαίρι. Σκοπός μας ήταν να "αλλάξουμε ό,τι μας τρομάζει", να το εξημερώσουμε, να το οικειοποιηθούμε.

Γιατί πιστεύετε ότι ο κόσμος ξεχώρισε τα συγκεκριμένα μπλουζάκια;

Καθένας αναγνωρίζει στη The Greek Imp την παιχνιδιάρικη πλευρά του εαυτού του. Αρέσει στον κόσμο αυτό το twist, τους αρέσει που αναγνωρίζουν στα σχέδιά μας τα μυθικά τέρατα που τόσο συχνά συναντούν σε τρομακτικές απεικονίσεις. Ταυτίζονται μ' αυτή την αλλαγή που έχει συντελεστεί στο άλλοτε απειλητικό και χαίρονται να "φορούν" τη διαφορετική ματιά.

Οι τελευταίες προσθήκες στη συλλογή σας, τι περιλαμβάνουν;

Φέτος εισάγαμε στην παραγωγή μας σημειωματάρια και μπρελόκ που φέρουν την εικονογράφηση του... The Greek Imp.

Ποια είναι τα επαγγελματικά σας σχέδια από εδώ και πέρα;

Έχουμε ήδη κάνει άνοιγμα στις αγορές του εξωτερικού και αυτός είναι από τους βασικούς μας στόχους για το μέλλον, ενώ ταυτόχρονα θέλουμε να εμπλουτίσουμε τη συλλογή μας με περισσότερα concepts στην ίδια λογική. Μιας κι έχουμε καθιερωθεί ως το brand που εκπροσωπεί με χιούμορ το παρελθόν, μπορούμε να συνεχίσουμε απρόσκοπτα το θεάρεστο έργο μας (αυτό το τελευταίο ειπωμένο με τσαρικό στόμφο).

Σχετικά άρθρα

Συζήτηση με τον δημιουργό

Χωρίς σχόλια

Αφήστε μια απάντηση